10 добри причини да посетите Пелопонес

Може да сте посетили всеки остров и да си въобразявате, че знаете всичко за лятната почивка в Гърция. Но ако не сте пътували до Пелопонес, тогава гръцкото ви пътуване току-що е започнало. Ето 10 причини да отидете на почивка на Пелопонес:

1. Интересна археология

В Олимпия можете да седнете на същите тревни поляни, на които са седели зрителите на първите олимпийски игри през 776 г. Този древен град е домакин на събитието за 1000 години. Тук са и руините на храма на Зевс, в чест на когото са се провеждали игрите. Така че посетете олимпийския стадион в Пелопонес.
Близо до Каламата са малко посещаваните останки на града от четвърти век Месини. По на север се намира защитеният от „Юнеско“ Епидаурус с огромен театър и останки от бронзовата епоха Микена.

2. Чудесни разходки

Пелопонес има назъбени планини, обрасли с гъсти гори от иглолистни дървета, платани, дъбове и прословутите маслинови дървета. В това непокътнато убежище живеят множество видове птици и дребни бозайници.
Мрежа от пътеки, някои създадени наскоро, а други много стари, пресича пейзажа, като често отвежда туристите до стари скрити църкви или древни останки. Не пропускайте разходката през историческите руини в Пелопонес.
Има и крайбрежни разходки в южните полуострови, осеяни с крепостни стени.

3. Красиви замъци

По крайбрежната ивица на Пелопонес са били издигани замъци и крепости за защита.
В Метони огромен комплекс, построен от венецианците върху нос, свързан с континента чрез мост с 14 арки.
В Нафплио заслужава да се посетят грандиозната крепост Паламиди, извисяваща се високо над града, а и замъците в Корони и Пилос- последните са от различни периоди.

4. Великолепни плажове

Нарязаният бряг се вие през недокоснати пясъци и великолепни заливчета, спускайки се към кобалтово синьо море.
Войдокия е перфектен полукръг, обграждащ светлосиня вода. Плажът Симос се намира на леснодостъпния остров Елафонисис и има пясъчна ивица от бял пясък, свързваща миниатюрен остров. Заливът край Мармари, който се намира в Мани, е див и девствен.
Прекрасната Селиница, близо до Гитион, има свой собствен кораб, претърпял корабокрушение през 1981 г. и останал там, докато в Метаморфоси може да наблюдавате делфини.

5. Средновековно величие

Има многобройни средновековни градове, но ако може да видите само два, изберете Мистрас и Монемвазия.
Увенчан със замък, чийто дворец и църкви се спускат надолу, средновековният Мистрас е изоставен, с изключение на няколко съоръжения за посетители.
Крепостта Монемвазия е построена върху драматична скала на източното крайбрежие. 

6. Завладяващи пещери

Две основни пещерни мрежи в южния Пелопонес са интересни, както за геолози, така и за туристи.
Малки лодки се използват за изследване на проходите на Дирос, където образуванията в скалните галерии се отразяват във водата.
На изток в Кастания броят и сложността на сталактитите и подобните на восък скални каскади нареждат пещерата сред най-добрите в Европа.

7. Магически манастири

В миналото гръцките монаси се искали самота, затова строили манастири на най-зрелищни места например залепени за високи скали.
Направете екскурзия през дълбокото ждрело Лусиос и ще видите два примера. Малко по-достъпни, но все още драматични, са светилищата на Елон и Синтас близо до Леонидио. Ждрелото Вирос също подслонява манастири и параклиси.

8. Полуостров Мани

Средният „пръст“ (полуостров Мани) в дъното на Пелопонес е едно от най-дивите места в Средиземноморието. Стръмните планини се спускат в морето и въпреки че този грандиозен регион може да изглежда безплоден през лятото, през пролетта той оживява, покрит с диви цветя.
Историята се съчетава прекрасно с пейзажа тук; Вековни кули от камък и византийски православни храмове са разпръснати по самотните планински върхове и тесните долини, докато фарът в края привлича разхождащите се пеш туристи.

9. Светли езера

Малкият пролом Полилимнио, на кратко разстояние с кола от Каламата, съдържа серия от езера, където водата е със зелен оттенък, в които можете да се изкъпете под течащите водопади. По на север река Неда се излива през пролом в кристални водни басейни и водопади.

10. Релаксиращи курорти

В Пелопонес „курорт“ обикновено означава китно малко рибарско селище или красив град от времето на Венеция.
Стоупа, заобиколена от маслинови горички, вероятно е най-известното място за почивка. Други идилични местоположения включват сънливия Финикоунда, обичания от художниците Кардамили и известния с прекрасни гледки към морето Храни.
В неокласическия Гитион пристанището е място за рибна вечеря, докато на запад Пилос и Метиони осигуряват достъп до невероятни плажове и исторически обекти.
През последните няколко години Порто Хели се превърна в една от най-луксозните дестинации в Гърция като хотелски вериги от висок клас се местят в едно от най-космополитните места в Пелопонес.

Може да харесате и...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *